Книгу «Це зробила вона» видавництва «Видавництва» варто назвати тим культурним явищем, яке одного дня переб’є застарілий хребет стереотипів.

Перемогою стане день, коли в українських реаліях ніхто більше не буде дивуватись жінкам за кермом. Коли гуру маркетингу забудуть про рожеві і блакитні кольори для неї і для нього. Коли кар’єрні успіхи жінки не будуть виправдовуватись гендерними міфами.

«Це зробила вона» —  це 50 історій українських жінок, які мали сміливість довіряти собі. Всупереч традиційним експертним вирокам «так не прийнято», «ти не зможеш», «що люди скажуть», героїні книги стали тими, ким мріяли бути, і зробили величезний внесок у розвиток науки, мистецтва, економіки, військової справи, інновацій. Анна Стен, Ольга Басараб, Елен Спарроу, Антоніна Прихотько, Марія Бек, Єлизавета Шахатуні — на жаль,  мало хто знає ці імена видатних українок. Раніше не прийнято було писати історії про досягнення жінок, але саме зараз час це зробити.

Культура формує смисли. Які цінності і смисли ми хочемо передати майбутньому, і хто це визначає? Озирання назад, заперечення сучасності і змін — чи не є це виправданням своєї слабкості, неготовності грати гідно, на рівних?

Найлегше, що можна зробити – примножувати шаблони і принизливі стереотипи, передаючи їх, як естафету, наступному поколінню.

Найкраще, що можна зробити – створити такий освітній простір для молоді, який надихне повірити в себе. Говорити про успіх як хлопчиків, так і дівчаток. Проводити тренінги, що покажуть підліткам їх потенціал; програвати різні соціальні ролі та виховувати  емпатію; досліджувати суспільство, яке настільки складне, що не всі мають в ньому  рівні можливості (і що з цим робити?).

З цими темами вже працюють в неформальних освітніх проектах для підлітків і хотілось би, щоб таких ініціатив було більше (наприклад, Girl Space Camp від Феміністичної майстерні — гендерна рівність та girls empowerment, «Джерела толерантності» — виховання міжетнічної та міжконфесійної толерантності, «Будуємо мости замість стін» — психологічна допомога підліткам, діалог, розкриття власних ресурсів; «Агенти змін» — активізм та волонтерство; «Європейський табір» — дослідження європейських цінностей, демократія, права людини).

«Всі ми генії. Але якщо ви будете оцінювати рибу за її здатністю лазити по деревах, вона проживе все життя, вважаючи себе дурепою» – сказав Альберт Ейнштейн.

На жаль, той, хто не вміє цінувати себе – не знає, як цінувати й інших. А як навчитись цінувати себе, коли тобі постійно кажуть, що ти заслабкий для цього і пропонують залишити це сильним?

В «Європейському таборі» так не кажуть. Там читають «Це зробила вона».